Stygt angrep på Pondus

I den nyeste utgaven av Le Monde diplomatique presenterer Morten Harper en ganske så vrang lesning av Pondus. Du har hørt det før: «Serien dyrker fotball, fisking, øl, whisky, kraftig mat, poker, rock og tv. Den er imot frisører, popmusikk, menn som selger klær, poesi, lærhomser, vin og gourmetmat.» Akk, ja.

Harpers utgangspunkt er at albumet «Tintin i Kongo» er anklaget for rasisme. Det fikk ham til å tenke på en tegneserierute han presenterte på en skoleforelesning i Tana, der sangeren i Pondus-tegner Frode Øverlis gamle serie The Deep Shit Junkies lirer av seg følgende:

Vi hater puddler og gamle damer!

Vi hater purken og scooter-samer!

Vi driter i dass og folk med flass!

Vi speller gittar og vi speller bass!

Vi digger en fis for enhver pris –

for vi er The Deep Shit Junkies!!!

En av elevene spurte: «Hvorfor hater han samer?» Harper blir tatt på sengen, og skriver at «jeg forsikret dem […] om at vokalisten ikke mente det slik.» Her begår Harper to feil. For det første er det slik at selvfølgelig mente vokalisten det. Han er ment å være en karikatur på en hatefull person. For det andre burde Harper vært i stand til å fortelle dem det. The Deep Shit Junkies er tegnet som en gjeng skitne og ikke spesielt oppvakte bøller – en av dem er utstyrt med snakkeboblen «Yeah! Yeah! Blærg!» – som attpåtil slår ut tennene på publikummet sitt. Slik fremstiller Øverli en sammenheng mellom hat og idioti og brutalitet. Kritikk av hat mot samer kan knapt gjøres tydeligere.

Hva gjør så Harper etterpå? «Resten av skoleturneen hvitsladdet jeg akkurat den verslinjen.»

Harper fortsetter artikkelen ved å denge løs på Pondus. Etter å ha kritisert bladet Pyton, der The Deep Shit Junkies ble publisert, og sagt at det la grunnlaget for «selvbekreftende og fordomsfull» humor, skriver han: «Denne fordummende humoren kommer tydeligst til uttrykk i landeplagen Pondus. […] Pondus er sjåvinistisk og baserer nesten all humor på fordommer. Serien er særlig kvinnediskriminerende og homofiendtlig.»

Hvorfor serien er kvinnediskriminerende, kommer ikke Harper tilbake til, men vi kan jo hjelpe ham: Seriens kvinner, som Beate, Turid-Laila og Camilla, er stort sett de eneste som er i stand til å utvise noe som kommer i nærheten av normal oppførsel, og kvinner har reagert på at de blir fremstilt som altfor fornuftige og voksne i Pondus. Ingen vil gjøres til glansbilder eller settes på pidestall.

Når det gjelder homoer, derimot, har Harper en lang rekke fordomsfulle eksempler å vise til, av både skruller og muskelbunter. «Sånn går det med folk som ikke spiller fotball,» sier Pondus til sønnen sin, og peker på en latterlig person i lær og netting med binders gjennom hodet.

Men denne morsomheten har minst to lag. Den latterliggjør også Pondus’ fanatiske forhold til fotball, ettersom vi alle vet at også folk som ikke spiller fotball kan kle seg slik normalen tilsier i dag. (Jeg vil ikke si at lær, netting og binders ikke er normalt, for det som er normalt endrer seg bestandig, og hvem vet om det ikke er normalt om to generasjoner. Men nok om det.)

Harper fortsetter: «Serien utfordrer ikke den irrasjonelle intoleransen vår.» Mon det. Spørsmålet er hvor representativ Pondus er for norske menn. Gang på gang får han beskjed av Beate om skjerpings, og til og med Jokke, hans beste venn, kan utfordre ham ved å be om en klem på åpen gate eller hjelp med å smøre solkrem på ryggen. Pondus er til en viss grad homofob, ja, men ikke mer enn at han lar seg overtale til å hilse på de nyinnflyttede og homofile naboene. Utallige er også de stripene der Pondus feiltolker det naboene holder på med til å være noe langt mer grisete enn det faktisk er. Slik viser Øverli oss med all mulig tydelighet hvor irrasjonelle og svakt funderte Pondus’ fordommer er. De baserer seg ikke på virkeligheten, men på en tenkt virkelighet. For han kan ikke være sikker på at fyren i lær og netting ikke spiller fotball. Han kan ikke engang være sikker på at han er homo.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: