Ligningen for lykke

Min kjæreste og samboer, Maria Reinertsen, er i disse dager aktuell med sin første bok: «Ligningen for lykke». Jeg er selvfølgelig mildt stolt av henne.

Maria er utdannet samfunnsøkonom, og boken handler om «tallene, tankene og tilfeldighetene bak den rådende økonomiske fornuft», for å sitere dens undertittel. Hvorfor er det bestemt at vi kan bruke akkurat fire prosent av oljefondet – hvorfor er det ikke tre eller fem? Hvordan kom noen frem til at de fattige taper 100 milliarder dollar på dagens handelspolitikk? Er det mange eller få uføre her i landet? Hvilke variabler glemte økonomene bak formelen for den gode skole?

Du gjør lurt i å tro at jeg har absolutt null forutsetninger for å si noe om denne boken som ikke er skamløs ros. Men dette må du tro: Om boken handler aldri så mye om økonomi, er den likevel ikke tørr og kjedelig. Maria skriver lett og ikke minst morsomt, med avstikkere til både Ole Brumm, kaffebarer og husmødre, og her er mye som vil gjøre det langt enklere for deg å henge med i svingene når økonomi diskuteres både privat og i mediene.

Forresten behøver du ikke høre på meg. Bård Bjerkholt anmelder boken i Dagens Næringsliv i dag, og han skriver:

«Jakten på handlingsregelens unnfangelse, som tar leseren med tilbake til Sosialøkonomisk institutt og den unge og ambisiøse studenten Jens Stoltenberg, er kostelig. […] Kapittelet om de rike, eksemplifisert gjennom kjøpmannsfamilien Johannson, er fornøyelig lesning. […] Forfatterens destillat av Pisa-undersøkelsen, som skal måle kvaliteten i skolen verden rundt, er også til å bli klok av. Det samme er langt på vei analysen av ’den voldsomme veksten’ i antall uføre. […] Det er i dette terrenget, der Reinertsen kombinerer store mengder offentlig statistikk og relevant forskning med journalistens blikk for enkeltmenneskets skjebne, at hun lykkes best.»

Deretter er Bjerkholt misfornøyd med kapittelet om pengepolitikk og inflasjonsmålet, og så synes han forfatteren kunne kommet med «tydelige referanser til hva som er alternativet til dagens politikk,» men ham om det. Til lags åt alle kan ingen gjera.

For øvrig er det moro når han, med referanse til Marias mange kulturelle referanser, skriver: «Maria Reinertsens bokhylle er nok en god del større enn den gjennomsnittlige norske journalists.» Jeg kan bare henlede oppmerksomheten mot dette tidligere innlegget. Denne bloggen vil komme tilbake med flere nærsynte blikk på boken når anledningen byr seg.

3 kommentarer om “Ligningen for lykke

  1. Kjøpte avisa, ble jammen meg litt stolt jeg og:-) Og ja: jeg humret godt for meg selv av den setningen jeg og. Bokparet:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: