iBooks

Så var den her da, endelig, Apples nye vidunder: iPad. Et databrett med en mengde forskjellige funksjoner, med e-post, internett, spill, kalender, et cetera. Men det jeg lurte aller mest på, var hvor god den ville bli å lese aviser og bøker på, og hvilket bokformat den ville velge.

Spørsmålet om bokformat er faktisk ganske stort. Det avgjør i hvilken grad bøker kan utveksles mellom forskjellige lesebrett (la oss si du har lyst til å låne bort en bok, hvilket jo er helt vanlig), men viktigere: Det avgjør hvilke bøker og hvor mange du kan kjøpe hvor.

For eksempel: Amazon, verdens største nettbokhandel, har sitt eget lesebrett, Kindle, med sitt eget format (AZW). Det vil si at du med en Kindle ikke kan kjøpe e-bøker fra andre steder enn Amazon.

Den norske bokbransjen, som lanserer sine e-bøker den 16. mars, har valgt å bruke epub-formatet, som er åpent og fritt. Google Books og Project Gutenberg er blant de som bruker dette.

I morgen, fredag, har jeg en større sak på trykk i Ny Tid om nettopp e-bøker, og der intervjuer jeg Gyldendals Bjarne Buset, som før Apples lansering var ganske spent på hvilket format Apple ville velge til sin nye dings, ettersom det ville være avgjørende for e-bøkenes fremtid.

Apple valgte epub. Jeg tror store deler av verdens forlagsbransje dermed trakk et lettelsens sukk. Å konvertere papirbøker til e-bøker er vanskeligere og dyrere enn man tror. Nå slapp de å få enda et nytt format å forholde seg til. Apples leseprogram heter iBooks.

Vel så viktig: Apple åpnet – som forventet – en nettbokhandel. iBookstore baserer seg på suksessen de har hatt med iTunes for iPod og App Store for iPhone. iBooks er et fikst program som først ser ut som en bokhylle når du åpner det. I bokhyllen ser du bøkene du allerede eier. Trykk øverst til venstre, og hyllen snur seg 180 grader rundt, akkurat slik den gjør i fortellinger der en annen verden eller en hemmelig gang åpner seg. Der ligger iBookstore med omtrent det samme brukergrensesnittet som iTunes Store.

Med fare for å henfalle til ren reklame for Apple (som om jeg ikke hadde gjort det allerede): Du bare finner en bok, klikker på den, ser anmeldelsene, leser utdrag fra den, klikker på en kjøpeknapp, og boken lander i bokhyllen din i løpet av et par sekunder. Dermed kan du begynne å lese den. Og den kan også ha både bilder og video.

Apple samarbeider allerede med forlagene Penguin, HarperCollins, Simon & Schuster, Macmillan og Hachette, og de har åpnet dørene for alle andre forlag i hele verden. «So we’re gonna have a lot of books in the bookstore,» sa Apple-guru Steve Jobs da han presenterte iPad i går.

Selv om iPad som sagt er langt mer enn et rent lesebrett, er det i hvert fall lov å håpe at den kan gjøre lesing mer fristende for de som i dag ikke synes bøker er så altfor kult. Og for oss som allerede er hektet på bøker, er konseptet med e-bøker ganske så svimlende. Når bøker ikke lenger trenger å trykkes og fraktes, kan i teorien hver eneste bok som noen gang er gitt ut være tilgjengelig bare noen tastetrykk unna.

iPad finner forhåpentligvis veien til Europa i løpet av forsommeren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: