Lyden av Oslo

klokkespillet

Lyden av Oslo? For meg er det lyden av klokkespillet på Rådhuset. Slagene kvart over, halv og kvart på, og aller mest melodiene som spilles hver time. Derfor var det en stor opplevelse å komme opp i Rådhusets østre tårn under kulturnatten nå på fredag. For i tillegg til å få en fantastisk utsikt over Oslo i alle retninger, fra øyene ute i fjorden til Grefsenkollen og alt i mellom, er det i østre tårn klokkespillet står, og jeg kunne stå rett ved siden av det og titte inn gjennom sprinklene.

Det er en av Norges fire klokkenister, Vegar Sandholt, som er dj-ansvarlig der oppe. Hvert sommer- og vinterhalvår velger han et nytt repertoar. Denne sommeren har spillelisten vært dominert av Felix Mendelssohn-Bartholdy, Henry Purcell, Franz Joseph Haydn og Georg Friedrich Händel – og Alexander Rybak.

I desember er det ti år siden det fornyede klokkespillet sto ferdig. I den anledning har Sandholt samlet og arrangert ritornellene fra det orginale programmet fra 1952, da Rådhusets første klokkespill ble tatt i bruk. Slik vil vinterprogrammet se ut:

07: Se dagen bryter frem med makt

08:  Kari og Mari statt upp no

09: Stev (opprinnelig fra Setesdalen)

10: Ro fjorden

11: Kirken den er et gammelt hus

12: På solen jeg ser

13: Truls med bogjin

14: Eg akter inkje mykje hine gutan

15: Anne Knutsdotter

16: Matvise fra Sunnmøre

17: Brudeslått fra Trøndelag

18: Bånsull

19: Se solens skjønne lys og prakt

20: Go’ kveld mi Kari

21: Går eg ut en kveld finne eg ein venn

22: Vil du meg lye – fra Draumkvedet

23: Hvad er det godt at lande

24: Væktersang

Det nye klokkespillet består av tjue tonn klokkebronse fordelt på 49 klokker. Rett under det hele ligger Sandholts kontor, og der har han også stokklaviatur han kan spille på klokkene manuelt med. Her er en video fra monteringen av de nye klokkene i 1999.

2 kommentarer om “Lyden av Oslo

  1. En av de mest spesielle kulturopplevelsene i Oslo hadde jeg faktisk i Rådhuset i fjor under banketten i forbindelse med Kavliprisen. Da spilte klokkene sammen med en harpist og 3 messingblåsere som sto i den store hallen, og lyden var utrolig! Resten av middagen var ikke så spennende, men hva gjør vel det med en slik åpning? 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: