Rrummpff tillff toooo?

schwitters

Fümms bö wö tää zää Uu
pögiff,
kwii Ee.

En av de kuleste opplevelsene på årets Ultima kom helt uventet. Vi hadde begitt oss til Akershus for å høre «Telegrams from the nose», en pastisj på russisk futurisme, og hadde egentlig ikke lagt merke til at «Ursonate» av Kurt Schwitters sto som første post på programmet. Kanskje fordi jeg ikke husket hvem Schwitters var.

Oooooooooooooooooooooooo,
dll rrrrr beeeee bö
dll rrrrr beeeee bö fümms bö,
rrrrr beeeee bö fümms bö wö,
beeeee bö fümms bö wö tää,
bö fümms bö wö tää zää,
fümms bö wö tää zää Uu:

Og det selv om jeg har lest om ham. En tegneserie, til og med, ført i pennen av Lars Fiske som en del av Kanon-prosjektet han har sammen med Steffen Kverneland.

kanon

Kurt Hermann Eduard Karl Julius Schwitters (1887–1948) var en tysk kunstner som tidlig ble en del av avantgarden. Etter hvert ble det å lage collager noe av et kjennemerke. Han brukte ting han fant, prøvetrykk, bussbilletter, gaver fra venner og alt mulig annet. Navnet han ga alt dette var Merz, og han forklarte det med at etter første verdenskrig hadde alt ligget ødelagt rundt ham. Da gjaldt det å skape noe nytt av fragmentene.

Men han drev også med lydpoesi, og nå kommer vi til «Ursonate», som han begynte på i 1922 og stadig utvidet til den var ferdig i 1932. At han kalte den «ur» kan ha noe å gjøre med at dette synes å være poesi fra en tid før menneskene hadde språk. Som du kan se av de fragmentene du allerede har lest, er dette rene lyder uten noen egentlig mening.

Dedesnn nn rrrrr,
Ii Ee,
mpiff tillff too,
tillll,
Jüü Kaa?

Likefullt har den strukturen til en klassisk sonate eller symfoni. Den består av fire deler, – «Erster Teil», «Largo», «Scherzo» og «Presto» – og er nøye bygget opp med temaer som utvikles og kommer tilbake.

Rinnzekete bee bee nnz krr müü?
ziiuu ennze, ziiuu rinnzkrrmüü,
rakete bee bee,

Det er langt verk, partituret er tredve sider langt, og tar rundt førti minutter å fremføre – og det var altså det vi fikk høre den kvelden. Fantastisk. Vi lo og vi lo, og kunne nesten ikke slutte å klappe da det var ferdig. Han som fremførte det gjorde det med så mye humor og energi at han hadde salen i sin hule hånd.

Jeg håper han gjør en innspilling av den, for den eneste innspillingen jeg etterpå har vært i stand til å finne, er en som Schwitters gjorde selv. Og det er jo kult nok det, å ha originalversjonen. Problemet er bare at Schwitters selv for en stor del lyder som om han bare leser det opp. Han vi så, fremførte det. Men for all del: Klikk deg hit om du vil høre Schwitters.

Til slutt skal bare nevnes at han bodde mye i Norge. I 1937 kom han hit som flyktning, og i 1940 tok han båten over til Skottland etter det tyske angrepet på Norge. Den første oktober åpner Høvikodden utstillingen «Kurt Schwitters i Norge».

En tanke om “Rrummpff tillff toooo?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: