Caffè San Marco

italia.jpg

For tiden leser jeg den italienske forfatteren Claudio Magris’ bok «Mikrokosmos». Kort fortalt handler den om hans hjemby Trieste og landskapet som omgir den. (Se midt på kartet over.) Og den begynner der forfatteren alltid begynner når han skriver bøker: Ved hans stambord på Caffè San Marco. Her er et utsnitt:

San Marco er en ekte Kafé, der den ligger i Historiens periferi, preget av gjestenes konservative lojalitet og liberale pluralisme. Pseudokafeer er de kafeene hvor det bare er en enkelt stamme som kamperer, likegyldig om det dreier seg om fine fruer, håpefulle ungdommer, samfunnsstormere eller moteriktige intellektuelle. Enhver form for inngifte virker kvelende; selv colleger, campuser, eksklusive klubber, styrende klasser, politiske møter og kulturelle symposier er livsfornektende, for livet er en havn ut mot storhavet.

På San Marco råder mangfoldet, i all sin vitalitet og varmblodighet. Gamle sjøkapteiner, studenter som leser til eksamen og pønsker ut amorøse intriger, tyske turister som stirrer nyfikent på de små skiltene med navn på små og store litterære berømtheter som i sin tid var stamgjester ved de samme bordene, tause avislesere, lystige drikkebrødre med forkjærlighet for bayerøl eller verduzzovin, stridbare eldre herrer som klager over tidenes forfall, trettekjære allvitere, misforståtte genier, en og annen åndsforlatt yuppie, korker som sprettes som æressalutter, spesielt når cand. jur Bradaschia, mistenkt for en rekke bedrageriforsøk – blant annet når det gjelder hans påståtte embedseksamen – og fradømt sakførerbevillingen, uforstyrrelig spanderer champagne på alle som sitter i nærheten eller kommer forbi, samtidig som han, i et tonefall som ikke innbyr til motsigelser, befaler kelneren å skrive det på regningen. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: