Aanestad & Harstad

I dag har jeg to intervjuer med to forfattere på trykk. Det ene, med Ingrid Z. Aanestad, er i Ny Tid, og for Morgenbladet har jeg intervjuet Johan Harstad.

De to bøkene de har gitt ut kunne knapt vært mer forskjellige. Aanestads bok «Stormkyss» er en kort, 140 sider lang roman om Selma, som bor i kollektiv med to andre jenter, har en bestemor på sykehjem og en mor som har det med å forsvinne. «Osv.» av Harstad er et 500 sider langt skuespill som foregår i 1994, i London, Washington, Bosnia, Rwanda og Tsjetsjenia, og er spekket med skildringer av folk som har opplevd og opplever krig på nært hold.

Begge har selvfølgelig det til felles at de er gode bøker som kan anbefales. Og da jeg snakket med Aanestad om at det ikke akkurat er skildringer av revolusjoner og jordskjelv som preger boken hennes, sa hun seg enig i det, men la til at det som i den store verdenssammenhengen er små ting, kan være like viktige som jordskjelv i et liv. Harstad er heller ikke den som glemmer de personlige historiene selv om han trekker opp et enormt lerret med voldsomme motiver. Hans skildring av vietnamveteranen som er uteligger i en park er sår lesning.

«Nynorsk kortprosa» og «skuespill» er to sjangere som ikke akkurat ligger høyt på bestselger-listene. Disse fortjener i hvert fall å gjøre det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: