Nokia-melodien

Di-di-di-dii di-di-di-dii di-di-di-di-diii … Det er lyden av ganske så mange Nokia-telefoner. Det er lyden som avslører at brukeren ikke føler noe behov for å markere identitet ved hjelp av ringetone, og er mer enn fornøyd med standarden. Men vet du hvor melodien kommer fra? For det er ikke Nokia som har laget den.

Francisco de Asís Tárrega y Eixea var en spansk komponist som levde mellom 1852 og 1909. Han lærte seg å spille gitar på egenhånd ved å høre på faren sin. Som tiåring ville en musikklærer gi ham timer, og det gikk greit en stund, men da musikklæreren reiste på turné, rømte vesle Francisco hjemmefra for å skape seg en karriere ved å spille på kafeer i Barcelona. Han ble funnet og tatt med hjem, men bare tre år etter rømte han hjemmefra igjen med en gjeng sigøynere, denne gang til Valencia. Etter å ha blitt tatt med hjem, rømte han for tredje gang.

Etter hvert ble han en anerkjent musiker som spilte både gitar og piano. Han studerte ved konservatoriet i Madrid, reiste rundt i Spania, Frankrike og England for å holde konserter, og skrev egen musikk.

I 1902 skrev han stykket «Gran Vals», og det var den valsen Anssi Vanjoki i Nokia tok med til sin sjef Lauri Kivinen, og sammen valgte de det riffet som skulle bli ringetone. Det er regnet ut at tonen er å høre 1,8 milliarder ganger hver dag, det vil si 20 000 ganger hvert sekund. Tárrega kan derfor sies å være en av verdens mest spilte komponister. Ikke dårlig for en vals som ble skrevet 25 år før var det mulig å ringe fra USA til Europa.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s