Skal vi ha likelønn?

Dagsavisen hadde i går et oppslag om likelønn: «Likelønn i det blå». Artikkelen handlet om Ullensaker kommune, som har arbeidet med et likelønnsprosjekt i 12 år – uten resultater.

«I dag tjener kvinner i lederstillinger 90,6 prosent av det menn i samme stilling tjener. De som jobber med mennesker tjener mindre enn de som jobber med vei og vann – jo mer kvinnedominert en gruppe er, jo mindre tjener de,» sier lokallagsleder for Utdanningsforbundet i Ullensaker, Mathea McGhie.

Det er selvfølgelig superfint at noen ønsker å ta tak i dette, men for å illustrere hvor lenge denne kampen har pågått, og bringe inn litt sånn generell håpløshet, så siteres her litt fra vår nye favorittbok, «Våre hjem og våre barn», gitt ut av Norges Husmorforbund i 1938. Det er fra kapittelet ”Når hustruen er selverhvervende” av Margarete Bonnevie:

«Et annet vilkår som må opfylles for at familiens stilling kan bli trygget og styrket ved hjelp av hustruens selverhverv, er at alle kvinner får samme betaling som mennene for samme eller tilsvarende arbeide. Ifølge de nuværende lønnsavtaler og reglementer får kvinnene enten de er fagarbeidere eller ikke, en langt lavere timebetaling enn mennene, uansett sitt arbeides verdi. Undtagelse er gjort for noen få kvinner – de høiere funksjonærer i stat og kommune, men i industrien f. eks. hvor ca. 60 000 kvinner beskjeftiges, ligger de tariff-festede lønninger for kvinner ca. 35–45 pct. under mennenes.

[…]

Det er denne generelle underbetaling av kvinnene som særlig har gjort det så vanskelig for mødrene i det moderne samfund å kunne hjelpe effektivt til med å bedre familiens kår. Det har i de aller fleste tilfelle ikke lønnet sig for hustruen å ta erhvervsarbeide utenfor hjemmet, tross familien kunne trengt det meget godt. Hvis kvinnene fikk samme timebetaling som mennene for samme eller tilsvarende arbeide, og de fikk adgang til alle erhverv, vilde de aller fleste mødre med fordel kunne påta sig ialfall 4–6 timers inntektsgivende arbeid pr. dag, eller ha heldagspost 2–3 dager i uken, og det vilde bety en stor betryggelse og en verdifull økonomisk hjelp for hele familien.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: