Månelandingen

Om det er noe som virkelig fyller meg med ro når jeg behøver det, så er det å se lange tagninger av reiser i rommet. Jo mindre som skjer, jo bedre, som i denne videoen, der du ser de siste ti minuttene før Apollo 11 lander på månen. Alt er filmet med ett kamera, og du ser ikke annet enn måneoverflate og mørke mens du hører astronautene og Houston som snakker med hverandre over radioen. Nydelig.

Men én ting som for alvor kan forstyrre roen, er det å lese kommentarene under videoene på YouTube. De domineres av selvsikre folk som «vet» at månelandingen i 1969 bare var juks, tatt opp i et filmstudio, og at alle som tror noe annet er uvitende idioter.

En fyr som kaller seg Bio skrev følgende: «Dude- don’t you know the Russian’s never did anything in space exploration? All that Yuri Gagarin, and Sputnik stuff was all Hollywood stage sets & camera tricks. Didn’t you know this, man? Geez that’s common knowledge.»

Nei, det er ikke alminnelig kunnskap at Hollywood skulle ha hjulpet Sovjet-Russland, ei heller at de ikke hadde et romprogram, for det er helt absurde påstander.

Så jeg skrev et svar: «The sheer arrogance of Bio’s comment reminds me of why I feel so sorry for the conspirationists: Their feeling of superiority and standing above what in their view is the ignorant crowd.»

Som takk fra en annen fyr fikk jeg et tips om å søke opp noe som heter Dunning-Kruger-effekten, og det var artig. Kort fortalt: Effekten er en kognitiv forskyvning der «folk trekker feilaktige konklusjoner og tar uheldige valg, men inkompetansen deres gjør at de ikke har den metakognitive evnen til å forstå det.» Eller for å gi ordet til filosofen Bertrand Russell: «I den moderne verden er de dumme bombesikre mens de intelligente er fulle av tvil.»

Siden har debatten rullet. Det morsomme er at konspirasjonistene slåss mot hverandre. En som er helt sikker på at alle bilder og filmer fra månen er falske mener likevel at amerikanerne var der, men at de ble møtt av romvesener som ba dem om å holde seg unna.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: