Oliventre på balkongen

Som når en mann har plantet det rankeste skudd av et frodig

oljetre fjernt på den fredede mark hvor bekkene risler –

prangende skyter det opp og i svalende luftninger svaier

kronen i all slags vind, og det bugner av snehvite blomster.

Akk ja, så poetisk beskriver Homer et oliventre i «Illiaden». Ullevålsveien 59b kan vel ikke sies å være en fjern og fredet mark, og i stedet for lyden av rislende bekker har vi brummingen fra 37-bussen, men nå har vi i hvert fall et oliventre på balkongen her. Og sannelig skyter det ikke prangende opp ved siden av hagemøblene fra Clas Olson, mens kronen svaier i all slags vind. Snehvite blomster må vi kanskje vente litt på.

For ikke å snakke om selve olivenene. Olea europaea, som det heter på latin, er et tregt tre. Det begynner ikke å bære frukt før det er syv år gammelt, og når ikke full kapasitet før det er 35. Derfor er det så ille når israelske soldater og nybyggere river opp palestinske trær med roten eller sager dem ned: De tar lang tid å erstatte. Den israelske avisen Haaretz skrev rett før jul at menneskerettighetsorganisasjonen Yesh Din hadde anmeldt 69 tilfeller av vandalisme mot flere tusen palestinske trær.

På den annen side kan trær som er tusen år gamle fremdeles bære frukt. Det må være litt kult, da, å være bonde et sted langsmed Middelhavet, og kunne gå blant trær som ble plantet av din tipp-tipp-tipp-etc for tusen år siden, og forsyne deg av en oliven. Selv var jeg i Getsemane-hagen utenfor Jerusalem for noen år siden. Er det de samme oliventrærne som står der nå som da Jesus var innom? Noen sier det er det, andre at det ikke er det. Fint sted uansett.

Grunnen til at de blir så gamle, er naturlig nok at de er så hardføre. Oliventrær er så tøffe at de blir syke og gir dårlig frukt om de står i jord som er for god. Tørt, tørt, tørt, skal det være, gjerne kalksten og tørr leire. Derfor våger jeg å tro at dette blir det første grønne vesenet jeg ikke greier å kverke. Må bare huske å ta det inn om vinteren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: