Ber om bråk

Marie Simonsen og Ingunn Yssen forventer bråk når de gir ut sin nye bok. Det er fordi kampen for likestilling alltid har forårsaket bråk.

(Dette intervjuet står også på trykk i den nyeste utgaven av Ny Tid.)

På selveste åttende mars gir Marie Simonsen og Ingunn Yssen ut sin bok om likestilling. Den heter Bråk! Den store likestillingssvindelen, og vi spør:

– Hvilken svindel er det snakk om?

– Det er myten som har fått feste seg om at Norge er et likestilt land. Den underbygges av FN som kårer oss til verdens mest likestilte land, statsministeren som gratulerer norske kvinner med at vi er så enestående og likestilte, ja – vi tutes hele tiden ørene fulle av hvor likestilte vi er. Dermed blir det vanskelig for norske kvinner og menn å få frem det som oppleves helt åpenbart i hverdagen: I familieliv og arbeidsliv er ikke norske kvinner og menn likestilte, sier Simonsen, som i boken gjennomgår det ene feltet etter det andre: Politikk, næringsliv, kultur, media og familieliv.

– Ren statistikk kan fortelle oss at vi ikke er likestilte. Likevel setter Harald Eia opp følgende premiss: Vi er likestilte, så hvorfor velger kvinner og menn forskjellig? Men det er altså fordi vi ennå har et godt stykke igjen.

En påstand i boken er at likestillingen har stått stille en god stund nå.

– Et bevis på det, er det Kvinnepanelet som Audun Lysbakken har fått i stand. Det symboliserer den individualiseringen av likestilling som er så farlig – at vi alle er ansvarlige for vår egen likestilling. Skal vi bygge likestilling basert på anekdoter fra enkeltkvinner i dette panelet? Hva vil de egentlig kunne fortelle oss som vi ikke allerede vet? Lysbakken er et eksempel på at heller ikke venstresiden er helt stødig når det gjelder likestilling, sier Simonsen.

Hun har langt større tro på at det nye utvalget som ledes av Hege Skjeie – og, det må sies, også er satt ned av Lysbakken – vil komme med langt mer verdifulle innspill til debatten.

– De skal undersøke hele samfunnsstrukturen. Og grunnen til at vi i Norge har gjort det såpass bra innen likestilling som vi har, er jo at vi har tatt tak i de grunnleggende strukturene. Derfor er boken vår en hyllest til den grå og kjedelige statsfeminismen. Noen vil sikkert si det er politisk korrekt, men jeg synes det er ukorrekt med tanke på hvordan debatten går nå, sier Simonsen, og tenker på høyresidens mantra om valgfrihet.

– Statsfeminismen har sørget for velferdstiltak som høyresiden i dag nyter godt av og på ingen måte vil oppgi. Likevel kan de få seg til å si at den er en sosialistisk tvangstrøye, og fremstiller det som et nederlag om du ikke er i stand til å velge fritt. Det har ført til et samfunn der kvinner resignerer, trapper ned og går inn i deltid. Det er tragikomisk at om du i dag leser en familiemelding fra 70-tallet, så kunne den vært skrevet i dag.

For Simonsen dreier likestilling seg om å skape et bedre samfunn.

– Det er jo sjokkerende at høyrekvinnene skal bestemme hva som er bra for nybakte fedre ved å nekte dem en tredjedel av foreldrepermisjonen. Hallo, menn – dere må gjøre opprør mot slikt, akkurat som oss.

Simonsen forventer at det skal bli bråk om denne boken – derav tittelen.

– Noen vil nok sperre opp øynene. Hæ? Statsfeminisme? Er ikke det gammeldags? Det er del av hersketeknikken, det at man blir kalt 70-tallsfeminist eller en annen slags bindestreksfeminist. Vi håper på en debatt om hva likestilling virkelig handler om, og da må det bli bråk. Likestilling har alltid forårsaket bråk, og vi ønsker mer.

Hun mener det er nødvendig.

– Vi er blitt så makelig anlagt. Se på flere av dagens unge jenter: De sier de er likestilte og vil ikke kalle seg feminister, men så kommer de ut i arbeidslivet og får barn, og da får de det midt i fleisen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: