Dagens kunster

Caspar David Friedrich: «Mann und Frau den Mond betrachtend».

Friedrich (1774–1840) var en som i dag kan sies å oppfylle alle våre klisjéoppfatninger av en kunstner. Bildene hans er fulle av måner, kontemplerende mennesker, skog, ruiner, skyer, himmel, båter og solnedganger. Gjerne med et krusifiks strategisk plassert for å understreke alvoret og høyverdigheten i det hele.

Det morsomme er derfor at Friedrich i sin tid var ganske radikal. Da han begynte, var det vanlig å male store menn, som Napoleon, og konger, dronninger, greske guder og selvfølgelig motiver fra bibelhistorien. Friedrich fikk i oppdrag å male en altertavle for en kirke. Han malte en skogkledt høyde med et krusifiks på toppen, omkranset av sollys. Kirkens menn forsto ingenting, og altertavlen ble aldri hengt opp der den skulle. På samme måte møtte Friedrich generelt mye skepsis for det at han fylte sine bilder med all denne naturen. Hva var så interessant med den? Å male natur ble sett på som lavt og bortkastet tid.

Selvfølgelig er det en moral her, og den er at nye kunstuttrykk bestandig har brukt tid på å bli anerkjent. Bare ment som et apropos til et visst politisk parti som mener at «folkets smak» hele tiden skal være den gyldige ledetråden for hva som er god kultur og hva som ikke er det. Bli’kke noe fremskritt av det, vet du.

2 kommentarer om “Dagens kunster

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: