Oss gutta

degas9

Gudmund Hernes har en tekst på baksiden av denne ukens Morgenbladet som begynner slik:

«Feminisering av skolen og andre institusjoner gjør maskulinitet til et taperprosjekt.»

Intet mindre enn at man taper på å være maskulin, altså. Deretter går Hernes over til å ramse opp hva for et risikoprosjekt det er å være mann, i og med at vi langt mer enn kvinner er utsatt for vold og ulykker, og at kvinner tar over akademia. Seksti prosent av de som påbegynner høyere utdannelse er i dag kvinner. I tillegg er det langt flere barnløse menn på førti år i dag enn det var for tyve år siden.

Hernes går ikke inn på hva «feminisering» av skolen betyr, – det skal det visst være helt opplagt at man forstår – men la oss anta at det betyr en dreining i retning av en undervisning som favoriserer jenter, og la oss også anta at han har rett, ettersom vi i motsatt tilfelle må konkludere med at jenter biologisk sett er mer intelligente enn gutter, og det vil vi ikke.

Så la oss si at skolen favoriserer jentene. Men hva med arbeidslivet? Favoriserer det menn eller kvinner? Hernes diskuterer ikke det. Når han spør om hvor utdanningseksplosjonen for kvinner vil føre oss, sier han at noen av dem må «finne en mann med lavere utdannelse og utsikt til dårligere inntekt,» og at mange kvinner da vil «klare seg uten et eksemplar av den skrøpelige slekt. Så menn vil velges vekk.» Huff da. Spørs bare om han har rett.

Den kanadiske psykologen Susan Pinker har skrevet en bok som heter «The Sexual Paradox: Troubled Boys, Gifted Girls and the Real Gender Gap». Paradokset det vises til i tittelen, er at mens «gutta» er i overvekt blant de unge pasientene hennes, så er det likevel «gutta» som får seg de feteste jobbene når de vokser opp. Mange av de hun har hatt til behandling på grunn av atferdsproblemer, møter hun igjen i gode jobber noen år senere.

Dette er det mange årsaker til. Pinker legger stor vekt på biologiske forklaringsmodeller, som at gutter har lettere for å være ensporet og dermed forfølge en karrierevei helt til toppen, mens kvinner er altfor flinke til å ha flere tanker i hodet på en gang. Andre vil legge større vekt på andre forklaringer, som at mannlige ledere foretrekker kronprinser fremfor kronprinsesser, og at foreldre og samfunn har sterkere forventinger til at gutter skal komme seg opp og frem enn de har til jenter, og dermed gir dem noen ekstra puff bak.

Uansett forklaringsmodell, så er det et faktum at menn fremdeles tjener mer enn kvinner, og at menn oftere får lederstillinger i både næringsliv, stat og akademia. At seksti prosent av de som begynner på høyere utdanning i dag er kvinner, betyr ikke at professorstanden om noen år vil bestå av seksti prosent kvinner. Den sørgerlige statistikken viser at «gutta» vil dominere mer og mer jo høyere opp på karrierestigen vi kommer. Det vil med andre ord ikke være vanskelig for kvinner å finne seg menn med høy inntekt og utdanning.

Av uklare årsaker velger jeg å la Blur få det siste ordet. Skru opp volumet:

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s