Thomas Harriots måne

harriotsmoon1

I år er det ikke bare 40 år siden mennesket gikk på månen første gang – det er også 400 år siden noen rettet et teleskop mot månen og studerte dens overflate. I hvert fall sånn ordentlig grundig, og det var britiske Thomas Harriot. Han tegnet til og med noen fine kart over månen. Det første er datert den 26. juli 1609, noe som betyr at han var tidligere ute enn italienske Galileo Galilei.

Men hvem har hørt om Harriot i dag? Han brydde seg ikke stort om å skape blæst om seg selv, han hadde penger nok, og lot være å publisere tegningene. Dette i motsetning til Galilei, som var i beit for både ry og penger, og ga ut bok i 1610. Grunnene til at Harriot valgte å ligge lavt var flere. To venner av ham satt i Tower, fengslet på politisk grunnlag, og han ikke hadde noe behov for å tiltrekke seg oppmerksomhet etter å selv ha blitt fengslet i 1605, mistenkt for å bruke magi mot kong James da han satte opp et horoskop for ham, og for å ha planlagt å sprenge parlamentet. Han var uskyldig, og slapp heldigvis å sitte lenge.

Ute av fengselet fortsatte Harriot med sine optiske arbeider og videreutviklet et teleskop han hadde skaffet seg i Nederland. Den første tegningen av månen ble laget da teleskopet hadde en styrke på 6. Noen år senere, i 1612 eller 1613, da han hadde et teleskop med en styrke på 32, tegnet han dette kartet:

harriotsmoon2

Allan Chapman, vitenskapshistoriker ved Oxford, sier til BBC at denne tegningen markerer begynnelsen på moderne kartografi – intet mindre. «Thomas Harriot was not only the first person ever to draw an astronomical body with a telescope on 26 July 1609, he rapidly developed to become an absolutely superb lunar cartographer. There weren’t equivalent lunar drawings to be done for another 30 years. Tragically, no-one knew of it until relatively recent times, so Galileo gets all the credit.»

Harriot var også den første som oppdaget solflekker. 199 stykker så han mellom åttende desember 1610 og attende januar 1613. Deretter ser det ut til at hans vitenskapelige arbeider tok slutt.

2 kommentarer om “Thomas Harriots måne

  1. Takk for innblikket!

    Også Galileis teleskopkikkert hadde visst nederlandske linser, etter det eg kjem ihug.

    Thomas Harriot beskreiv dessutan sekskantforma snøkrystallar før Kepler gjorde det. (Men kinesearane var visst først lell.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: