Futurisme på Tate Modern

futurisme

Kjæresten min og jeg var i London i helgen, og benyttet anledningen til å stikke innom Tate Modern. Flere grunner til det. For det første er det en fin spasertur langsmed Themsen når du har så fint vær som vi hadde, og jeg kjøpte denne boken av en fyr som solgte brukte bøker fra et langt bord. Dernest er Tate Modern et så kult bygg i seg selv at jeg ville gått dit om de så viste «Margaret Thatcher. A life in pictures» (men det er bare tittelen på en bok vi fant dagen før).

tate

Hovedutstillingen på Tate Modern er for tiden futuristene. Denne radikale gjengen med gærningen Marinetti i spissen, som mente at en racerbil var vakrere enn statuen Samothrace, som glorifiserte krig og foraktet kvinnen, skal ha for at de rusket godt opp i kunsthistorien ved å proklamere en ny begynnelse og tråkke på alt som hadde vært før dem. Ekstra morsomt er det derfor at de nå er solid plassert på museum sammen med alt det andre rælet.

delaunay

Tates utstilling er delt inn i elleve rom. Først finner du en introduksjon, deretter er den delt inn i temaer og land: «The street», «States of mind», «Cabaret», «Paris: Cubism», «Paris: Section d’or», «Paris: Orphism», «Russia: Cubo-Futurism», «Words in freedom», «London: Vorticism» og til slutt «War». Til det siste temaet er å si at britiske Nevinson var den eneste futuristen som faktisk ble med i første verdenskrig, som ambulansesjåfør, og hans bilder tok for seg den tragedien krig er. Nevinson sto også bak ett av de bildene vi likte aller best: «The arrival».

nevinson

Etterpå gikk vi og så på surrealistene i etasjen under, noe som passet godt på flere måter, ettersom de ikke bare kronologisk sett kom etter futuristene, men også var opptatt av det som foregår i underetasjen. Ideelt sett skulle de kanskje vært utstilt i kjelleren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: