Dagens dyr: Kaviar

Kaviaren bor i havet, men vi kan ikke fiske og få kaviar på kroken. Den biter nemlig ikke på så lett. Grunnen til at den ikke har så lett for å bite på kroken skyldes ikke bare dens overlegne intelligens, men også det at den er liten i kjeften. Altfor liten for en gjengs fiskekrok. Ja, hele kaviaren er også for liten til at du kan fange den i garn. Likevel er kaviar ganske vanlig menneskeføde. Det hele er et mysterium.

Kaviaren er et typisk flokkdyr. Du har lettest for å finne kaviar sammen med mange andre kaviar. Det tøyses ofte med hva som ville skje om man røvet en japansk turist fra sitt følge i Frognerparken. Hvor mye ville’n ha frika ut, liksom? Sikkert ganske mye, men for en kaviar ville det være hundretusen ganger verre å skilles fra sine venner enn for en japaner. Det er mye. Kaviaren er et følsomt dyr. Man skulle ikke tro en så liten kropp kunne huse så mange følelser. Det kan den altså.

Noen vil hevde at kaviaren ikke er dyr. Dette er feil. Kaviaren kan være skikkelig dyr. Men det er sef også forskjell på kaviar. Det blir som i Orwells «Animal Farm»: All kaviar er dyr, men noe kaviar er dyrere enn andre. Kaviarens samfunn er delt inn i så strenge hierarkier at det driver indiske kasteideologer til tårer. Soleklart øverst på rangstigen står kaviar fra Russland og Iran. Deretter følger kaviar av typene Mills og Bjellands, før vi til slutt finner Hakons kaviar aller nederst. Verd å merke seg er at den mørkhudede kaviaren står øverst på rangstigen. Dette i kraftig motsetning til forholdene i verden forøvrig. Ja, en slik status har den mørke teinten, at lyshudet kaviar flere ganger er blitt observert i sydlige farvann i det ærend å påføre seg en slik. Lite forskning er gjort på feltet kaviarmobbing. Det vil likevel være naivt å tro at kaviaren er noe bedre enn mennesket på dette feltet.

Når kaviaren er på land trives den best i tube. Men den fine kaviaren fra Russland og Iran forlanger litt mer snasne hermetikkbokser i små størrelser.

Også kaviaren har gitt opphav til mange vanlige uttrykk. «Snar som kaviar» stammer fra det velkjente faktum at kaviaren er vanskelig å få tak på. «Ret som Kaviaren stiger» er av eldre dato. Ellers har vi «sort som kaviar av fineste sort» (legg merke til ordspillet!), «jø så nø fyse og ishavskaviar» og «litt kaviar gjør ingen middag (men en god forrett sammen med kjeks og noen dråper sitronsaft)». «Hard som kaviar» har imidlertid aldri slått an, jamfør annet avsnitt.

Kaviarmix er et udyr vi egentlig ikke hadde tenkt til å nevne. 

4 kommentarer om “Dagens dyr: Kaviar

  1. Du glemte nok limfjordskaviar og lodderogn. Jeg spiser det akkurat nå. Nam nam nam. Den må da komme foran Mills i det minste?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: