Bør jenter ha militærtjeneste?

jenterimil.jpg

Steinbitpappa skrev nylig om kvinnelig verneplikt, og la ved en link til en kommentar Kaia Storvik hadde i Dagsavisen. I korthet gikk begge ut på at tiden var moden for kvinner i grønt.

I går skrev Torild Skard, leder i Norsk Kvinnesaksforening og tidligere stortingsrepresentant i SV, om det samme i Klassekampen. Hun snubler dessverre over stokk og stein når hun argumenterer for at kvinnelig verneplikt hverken fremmer likestilling eller fred.

Skards fremste argument mot jenter i militæret er «fødearbeidet». Men tatt i betraktning av at de fleste gutter avtjener verneplikten når de er 18–19 år gamle, hvor mange jenter vil dette ramme? Snittalderen for førstefødende i dag er 28 år.

Hun hevder også følgende: «Kvinner som vil, kan i dag gå inn i det militære. Verneplikt betyr at kvinner som ikke ønsker det, blir tvunget.» Dette er feil. Jeg er mann, og jeg har ikke vært i militæret. Du kan få fritak og siviltjeneste om samvittigheten din krever det. Som sivilarbeider fikk jeg med meg debatten om jentene som ønsket den samme tjenesten, men ikke kunne få det – fordi de ikke kunne nekte militæret. Her skorter det altså på likestillingen. Som gutt fikk jeg noe jentene var avsperret fra.

Skard sier det er en illusjon at kvinner vil endre det militære, at de vil havne nederst på rangstigen – og det er en relevant innsigelse. Hun argumenterer: «I over hundre år har vi slåss for å gi kvinner en rettmessig plass i politikk og næringsliv, kultur og forvaltning, rettsvesen, media og forskning – og ennå ikke lyktes.» Ingen kan være i tvil om at mye gjenstår. Men hvem vet om ikke det vil gavne likestillingen å la jentene delta på lik linje med guttene i militæret?

Dagens ordning har en undertekst av at jenter bør få slippe, for de er så sarte og veike, stakkars, og dette er med på å legge føringer for hvordan vi ser på kvinner og menn generelt. Jeg tror 18-årige gutter som har jenter i kompaniet vil ta med seg et annet syn på kvinner videre i livet enn det fedrene deres har. Å omgås kvinner vil føles mer naturlig, Gutteklubben Grei mer kunstig.

Selv er jeg for å nedlegge hele militæret – der er nok Skard og jeg enige, ettersom hun bruker mye plass på å minne oss på at miltæret er et voldsapparat. Men så lenge militæret er her, og så lenge det er med på å forme gutters syn på samfunnet i en ikke ubetydelig grad, mener jeg jenter bør delta på lik linje.

PS: Etter å ha skrevet mitt innlegg, fant jeg Kapitalismus’ syn på saken i hans blogg. Han foreslår ganske enkelt å avskaffe verneplikten, og la kvinner og menn søke på lik linje. Det lyder umiddelbart som en god idé. 

En tanke om “Bør jenter ha militærtjeneste?

 1. Takk for debattbidraget, kommentaren og tilbakelenken, Thomas!

  Det du skriver om at jenter er avskrevet fra å kunne avtjene sivil verneplikt er noe som også har opptatt meg helt siden jeg som tjueåring i 1993 skaffet meg fjorten måneders fulltids arbeidserfaring som sivilarbeider i Norsk jazzforbund og dermed lærte meg viktige knep innen de edle kunstene sentralbordbetjening, avanserte kopimaskinoperasjoner og kulturadministrasjon på svært håndfast nivå, i tillegg til å opparbeide meg et verdifullt kontaktnett innen jazz og andre såkalt rytmiske musikksjangre. Og påfølgende sommerjobber og prosjektengasjementer som absolutt kom godt med i min senere studenttilværelse. Alt dette mens mine venninner allerede var svelget av universitetsbobla og ikke kom til å se snurten av arbeidslivet på i hvert fall tre–fire år, give or take et og annet sommervikariat innen omsorgssektoren.

  Men for ordens skyld: Grunnen til at jeg trakk fram Kaia Storviks eminente kronikk var for å poengtere hvorfor dette med menns verneplikt og kvinners fødsler IKKE har noe som helst med hverandre å gjøre. Det er foreldrepermisjon og mannen som omsorgsperson jeg er opptatt av for tiden, naturlig nok.

  Og til din agenda: Som pasifist og militærnekter mener jeg altså ikke at det nødvendigvis er lurt at kvinner begynner å trekke i grønne eller marineblå uniformer i stor skala. Uten å påberope meg global forståelse av hele problemstillingen mener jeg det er på tide å avskaffe den militære verneplikten, og erstatte den med en sivil/militær «vernerett» der man kan velge om man vil avtjene et år med fredelig eller voldelig fortegn.

  Hvis ikke den «allmenne» verneplikten som sådan avskaffes, så mener jeg det eneste logiske å gjøre i 2008 er å utvide den til å omfatte også kvinner, og at alle må gjennomføre tjenesten sivilt eller militært.

  Argumentet mot dette er selvsagt at da vil vi hvert år ha potensielt 60.000 nye sivilarbeidere som vil fortrenge annen arbeidskraft innen sektorer som miljøarbeidere, hjelpepleiere, barnehageassistenter, kulturarbeidere, osv., men det argumentet velger jeg å fnyse og himle med øynene av.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: