Sylfest Lomheim leser aviser

«Lite ante dei fire største avisene i landet – VG, Aftenposten, Dagbladet og Bergens Tidende – at Språkrådet hadde bestemt seg for å lesa korrektur på alt redaksjonelt stoff som avisene trykte fredag 26. oktober.»

Slik åpner Sylfest Lomheim sin kronikk i dagens Aftenposten. Etter noen innledende betraktninger om hvor vanskelig det er å stave Sjtokman, gyver han løs på den generelle ståa til språket i avisene. Og vi vet det jo fra før: Det er mye rart, dessverre. Hele fem hundre kommafeil hadde de fire avisene til sammen. «Det generelle inntrykket blir […] at journalistane ikkje meistrar elementære kommaregler.» I tillegg kommer de grove tekstfeilene. Her er noen eksempler: «tror kan har bortført Madeleine», «eller har de vært totalt uenig», «ordningen er om sagt» og til slutt «rutinene funger bra» – det bør ikke være korrekturrutinene det handler om her.

Lomheim konsentrerer seg om opplagte feil, og ikke uheldige ordstillinger eller kronglete setninger. «Det ville ha vorte ein gjennomgang for seg.» Han sier også at en ikke kan kreve at avisene skal være feilfrie. Så trykker han på det ømme punktet: «Men det står ikkje til å løyna at bakgrunnen for denne miniundersøkinga er at det sidan 2006 ikkje er tilsett korrekturlesarar i dei store avisene. Ein sparar dei utgiftene.»

Årsaken er selvfølgelig at de fleste avisene i dag sliter i motbakke. Spareknivene er kvasse. Hvem har skylden? Langt på vei nettet, selvfølgelig. Den triste sannheten er at nettet egner seg langt bedre til å lage avis med enn papir. Derfor satser avisene der, samtidig som de gjør det på billigst mulig måte fordi de ennå ikke greier å tjene nok penger på nettutgavene. Derfor er det også barmhjertig av Lomheim at han ikke korrekturleste disse. På forsiden av dagbladet.no finner jeg akkurat nå: «Mer» i stedet for «flere», «Stem på meg eller bli ydmyket» (manglende komma etter «meg»), kort strek i stedet for lang strek foran sitater, feil bruk av bindestrek, en ufullstendig setning, og enda en ufullstendig setning. Tenk hva Lomheim ville funnet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: