Maria Bonnevies kommende film

bonnevie.jpg

Hvor mange bra filmer har Maria Bonnevie vært med i? «Himmelfall»? «Jeg er Dina»? «Jerusalem»? Nja… Jeg kan gå med på at «Øyenstikker» (2001) hadde noe for seg, og «Reconstruction» (2003) var interessant, selv om den i litt for stor grad bar preg av at regissøren skulle vise frem alle triksene han hadde lært på filmskole. Hovedinntrykket er uansett at Bonnevie aldri har fått en film som har holdt mål hele veien ut. Flere som føler det samme? Og det er synd, for det er noe hun virkelig har fortjent.

Nå, derimot, ser det ut til at det endelig har skjedd. «Forvist» har ennå ikke fått noen premieredato i Norge, men i Sverige, Bonnevies andre hjemland, kommer den opp på kino i kveld. Og vi har ifølge svenske aviser noe å glede oss til: «En cinematografisk poesi utan motstycke i dagens filmkultur,” Bonnevie er «gripande,” skriver en lett overspent anmelder i Svenska Dagbladet. «Kunde jag ge filmen sju prickar gjorde jag det.” Dagens Nyheter er mer behersket, og nøyer seg med en firer. Hører likevel ikke like mye på henne, ettersom hun mener at regissør Andrej Zvyagintsevs forrige film «Tilbake» var et komplett mesterverk – for det var den ikke, om enn veldig bra.

Så hva handler om filmen om? Vera og Aleksander reiser med sine to barn til hans barndomshjem på landet. Vera forteller så at hun er gravid, men ikke med ham. Perspektivet forflytter seg flere ganger i filmen, fra det mannlige til det kvinnelige, det lovlydige til det kriminelle, den barnlige til den voksne verden. Noe sånt. Det var ikke så lett å oppsummere i ord hva «Tilbake» handlet om heller. Uansett er det lov å glede seg.

En tanke om “Maria Bonnevies kommende film

  1. Enig med deg – bortsett fra Øyenstikker har stakkars Bonnevie blitt belemret med alt for kaloriholdige produksjoner på eller godt over grensen til det uspiselige. Men jeg aner sunnere tider, tar deg på ordet og gleder meg allerede! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: